Skip to main content

Geef uw tuin lekker makkelijk water

Sedumdak bestellen: waar moet je op letten?

Tags:

Een sedumdak bestellen is enorm populair. Dat is ook niet gek; door de talloze voordelen is een sedumdak goed voor mens, maatschappij en natuur. Toch zijn er een aantal dingen waar je goed over moet nadenken voordat je een sedum dak gaat bestellen, zodat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan.

Sedumdak bestellen voor Schuin of plat dak?

Een sedumdak, oftewel groendak, is niet geschikt voor alle daken. Als je een dak hebt met een helling hoger dan 35 procent, loop je het risico dat je dakbedekking van sedum niet blijft zitten. Als je een schuin dak hebt met een helling van minder dan 25 graden is het aanleggen van een sedumdak vaak geen probleem. Is de hoek van je dak tussen de 25 en 35 graden? Dan zul je een andere installatietechniek moeten gebruiken. Heb je een plat dak? Dan is het installeren van een sedumdak over het algemeen geen probleem, zolang je dak maar een goed afwateringssysteem heeft. Wel is het belangrijk om altijd van tevoren je dakconstructie te controleren.

Dakconstructie

Een sedumdak bestellen moet je altijd goed geïnformeerd doen. Daarom is het van belang dat je alle informatie voorhanden hebt over je dakconstructie. Dit is belangrijk omdat je de kans op lekkage en beschadiging wilt uitsluiten. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat sedum dakbedekking een gewicht heeft van ongeveer 30 kilo per vierkante meter. Dit is ongeveer even zwaar als een laag dakpannen. Als je een sedumdak bestellen wilt met ook andere vegetatie, heb je een dikkere voedingslaag nodig. De dikkere voedingslaag zorgt ervoor dat het gewicht per vierkante meter aanzienlijk stijgt. In plaats van de 30 kilo per vierkante meter, moet je nu rekenen op bijvoorbeeld 150 kilo. Niet iedere dakconstructie kan dit gewicht dragen. Informeer daarom altijd bij een specialist welke dakbedekking geschikt is.

Onderhoud van groene daken

Denk ook na over eventueel onderhoud. Wil je dat je dak geheel zelfvoorzienend is? Dan kun je het beste kiezen voor een dakbedekking geheel gemaakt van sedum plantjes. Sedum is bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden. Daarom hoef je in de zomer de plantjes in de meeste gevallen niet eens extra water te geven. Af en toe zul je wel de dode plantjes moeten wegtrekken. Over het algemeen wordt aangeraden dit eens in het halfjaar te doen. Als je een groendak hebt met meerdere soorten begroeiing, zoals kruiden en gras, zul je deze vaker water moeten geven en moeten wieden. Dit is niet alleen belangrijk om je dak mooi te houden, maar ook om eventuele dak beschadiging te voorkomen.

Subsidie aanvragen: hoe doe je dat?

Ben je klaar om je sedumdak te bestellen? Dan kun je in de meeste gevallen subsidie aanvragen bij je gemeente. Het verschilt per gemeente hoeveel de tegemoetkoming precies is als je een sedumdak wilt bestellen. Dit kan echter oplopen tot wel 75% van je aankoopbedrag. Subsidie aanvragen kan gemakkelijk online. Als je er toch niet uitkomt, kun je in de meeste gevallen het bedrijf waar je je sedumdak bestellen gaat om hulp vragen. Soms worden hier extra kosten voor in rekening gebracht.

Article Navigation